dla milusińskich

środa, 10 lipca 2013

Kruche ciasto z owocami, które zawsze się udaje :)

          Lato to wspaniała pora roku, gdy mamy pod dostatkiem wiele wspaniałych owoców z własnego ogródka, działki czy nawet od znajomych.
          Można upiec pyszne ciasto, które na pewno będzie cieszyć się zainteresowaniem ze strony naszych łasuchów :).
Proponuję sprawdzony przepis na kruche ciasto z owocami.
Łatwe i dość szybkie wykonanie, a na dodatek zawsze się udaje!



Kruche ciasto z owocami:

Składniki:
500 g - 1 kg owoców (w zależności od upodobań)
1 kostka masła
5 żółtek
1 jajko
3 szklanki mąki
1/2 szklanka cukru
cukier waniliowy
proszek do pieczenia (na 1/2 kg mąki)
cukier puder do posypywania


Wykonanie:
1. Mąkę, masło, jajko, żółtka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia ugniatamy na jednolite ciasto.
2. Dzielimy ciasto na mniej więcej równe części.
3. Blaszkę wykładamy pergaminem.
4. Jedną część  ciasta wałkujemy, wykładamy do blaszki. (Ponieważ nie lubię wałkowania, dzielę na malutkie kawałki, ,,spłaszczam" w dłoniach i w ten sposób wykładam całe dno blaszki ciastem).
5. Na wyłożone ciasto rozkładamy owoce.

Wersja truskawkowo-porzeczkowa

6. Na owoce wykładamy pozostałą część ciasta. (Można rozwałkować lub ,,podrobić).

Wersja jagodowo-truskawkowa

7. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 180 st. C.
8. Pieczemy ok. 35-45 minut. Należy sprawdzać na bieżąco (wiadomo, szybkość pieczenia czasem zależy od jakości i sprawności naszych piekarników).


9. Wyjmujemy ciasto, zostawiamy do ostudzenia.

10. Posypujemy cukrem pudrem.

Gotowe!
Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. Zrobiłam to ciasto z Twojego przepisu w weekend. Dodałam jagody i wyszło przepyszne, blaszka opróżniona przez domowników w kilka godzin:) Więcej takich przepisów!!
    Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się bardzo, że się udało i smakowało :)!!! Wakacyjne wojaże chwilowo skończyłam, więc będę starać się ,,podrzucać" nowości i ciekawostki oraz pyszności :). Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wlasnie zamierzam wyprobowac przepis... nie mam doswiadczenia w pieczeniu wiec jestem bardzo ciekawa jak mi wyjdzie

    OdpowiedzUsuń