Kilka razy robiłam eksperymenty, szukałam nowych przepisów, ale najlepsze są jednak starodawne, tradycyjne pączki robione wg przepisu mamy, babci...
Oto on:
Tradycyjne pączki:
Składniki:
- 0,5 litr ciepłego mleka
- 10 dag drożdży
- 1 cukier waniliowy
- aromat pomarańczowy
- 1 szklanka cukru
- 50 ml spirytusu
- szczypta soli
- 10-15 żółtek
- kostka roztopionego masła
- ok. 700 g mąki
Wykonanie:
1. Drożdże utrzeć z łyżką cukru, zalać mlekiem (ciepłym, ale nie gorącym!), dodać 2-3 łyżki mąki, delikatnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (zaczyn).
2. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, aż powstanie puszysta, biała masa.
3. Mąkę przesiać, dodać sól, cukier waniliowy, wymieszać, wsypać do wyrośniętego zaczynu, delikatnie wymieszać.
4. Dodać utarte żółtka, wymieszać.
5. Dodać roztopione (al przestudzone) masło, mieszać, aż powstanie jednolita konsystencja.
6. Dodać spirytus i delikatnie mieszać, aż powstanie jednolita masa, która będzie ,,odchodziła od ręki".
7. Nakryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia (ok. 1 godziny).
9. Odrywać po kawałeczku ciasta, do środka dać nadzienie, skleić palcami, odłożyć na stolnicę, sklejonym miejscem w dół.
10. Nakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
11. Wrzucać do rozgrzanego oleju, piec ok. 1,5-2 minuty z każdej strony.
12. Posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem i...
13. SMACZNEGO :)!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz