dla milusińskich

piątek, 21 marca 2014

Bułeczki domowej roboty

     Domowy chleb gości na naszym stole już od dawna.
Ale bułeczki...
     Jeszcze ich nie było...
Pojawiły się babeczki, ciasteczka, ciasta, ale bułeczki...
Zadebiutowały dzisiaj.
inspiracją był przepis na bułki pszenno-orkiszowe, zamieszczony w marcowym numerze miesięcznika ,,Pani".
Ale z prozaicznej przyczyny (nie miałam w domu mąki orkiszowej i otrąb), zmodyfikowałam, ,,wylepszyłam" i wyszły...przepyszne bułeczki na śniadanie, kolację i nie tylko.
A ile zabawy przy tym było!
Wspaniałe, wspólne zajęcie dla mamy i dzieci!



                   Łatwe i dosyć szybkie do zrobienia.


                                   
                                 Co jest potrzebne?



 Składniki i przepis niżej, zapraszam!


Składniki:

400 g mąki pszennej (650)
100 g mąki żytniej (720)
30 g płatków owsianych
10 g soli
20 g cukru
20 g drożdży
30 g miękkiego masła
200 ml mleka
130 ml wody

Wykonanie:

1. W dużej misce wymieszać oba rodzaje mąki, płatki i sól.
2. Z drożdży, łyżeczki cukru i dwóch łyżek mleka zrobić  
       rozczyn i odstawić na 15 minut.
3. Do wymieszanych suchych składników wlać, mleko, wodę,
     rozczyn drożdżowy, dodać masło i wsypać resztę cukru.
4. Dokładnie wyrobić ciasto.
5. Kiedy składniki się połączą, a masa będzie gładka, należy 
    ciasto nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia 
    w ciepłe miejsce (ok. 60 minut).
6. Z ciasta odrywać małe kawałeczki i formować bułeczki.
7. Dużą blachę przykryć papierem do pieczenia, następnie 
    układać na niej bułeczki, w odstępie 4-5 cm.
8. Przykryć ściereczką, odstawić na ok. 30 minut 
    do wyrośnięcia.
9. Piekarnik nagrzać do temperatury 230 st. Wyrośnięte 
     bułki posmarować delikatnie mlekiem wstawić 
     do piekarnika.
10. Piec ok. 10-15 minut.

Uwaga! Jeżeli Wasz piekarnik grzeje zbyt mocno od dołu, warto włożyć na spód drugą blachę, aby uniknąć przypalenia.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz