PLACUSZKI Z CUKINII
800 g obranej cukinii
200 g żółtego sera
4 jajka
4 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
6-8 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
Wykonanie:
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odstawić, po kilku minutach odlać sok.
Cukinię wymieszać z solą i jajkami. Ząbki czosnku obrać i drobniutko posiekać (można zgnieść), natkę pietruszki też posiekać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, czosnkiem, natką pietruszki i startym żółtym serem.Wszystko dodać do cukinii, wymieszać, żeby utworzyła się jednolita masa.
Smażyć na oleju.
Można podawać z sosem czosnkowym lub gulaszem.
Z podanej tu porcji wychodzi około 8-9 placuszków.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz