Peru, Andy to regiony pełen mitów i tajemniczych symboli.
Rdzenni rolnicy, których osady są rozsiane na wyżynach i
w dolinach Andów, są bezpośrednimi, jedynymi potomkami
Inków i należą do nielicznych plemion, które nie zostały
podbite przez kolonizatorów.
Peru Chakana to kolejny skarb Inków - doskonała kawa, o
delikatnym posmaku gałki muszkatołowej.
Właśnie Peru Chakana oferuje teraz Tchibo w limitowanej serii kapsułek do ekspresów Cafissimo.
Kawa z kapsułek ma pewnie tylu zwolenników, co i
przeciwników. Ci pierwsi twierdzą, że to esencja, najlepsze,
co ma kawa w sobie, ci drudzy narzekają, że to nie jest
,,prawdziwa" kawa, ale tylko namiastka, a na dodatek ileś tam
razy droższa (ostatnio czytałam taki artykuł
http://finanse.wp.pl/kat,122882,title,Droga-kawa-z-taniego-
ekspresu,wid,15120415,wiadomosc.html).
Sama należę do delikatnego środka.
Dla mnie nadal ,,najlepsza chwila poranka, to... DOBREJ
kawy filiżanka...". A nie zawsze mam czas, aby bawić się w
parzenie we włoskim ekspresie czy robić huk na pół osiedla,
włączając młynek do kawy, i wtedy z pomocą przychodzą
kapsułki.
Zazwyczaj używam tego samego smaku i mocy, ale ostatnio
skusiłam się na limitowaną edycję kapsułek Tchibo - Peru
Chakana. Trochę z ciekawości, trochę pod wpływem
namowy sprzedawczyni, ale nie mam czego żałować.
Kawa jest dosyć mocna (pięć ,,filiżanek" w sześciostopniowej
skali), zawiera robustę (robusta jest zdecydowanie
ostrzejsza i bardziej gorzka niż arabica i zawiera dużo więcej
kofeiny), a co najważniejsze - rzeczywiście ma delikatny posmak gałki muszkatołowej. Nie za mocny, ale wyczuwalny, co tylko podkreśla jej smak i ,,goryczkę", a także odmienność.
Cena zdecydowanie wyższa niż zwykłych kapsułek Cafissimo - 14,99 zł za opakowanie (10 szt), ale warto spróbować, bo jak przekonuje producent:
,,Edycja limitowana Peru Chakana, to wyjątkowo wyraziste
espresso z lekką nutką gałki muszkatołowej i
niepowtarzalnym aromatem".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz